به گزارش روابط عمومی پارک علم و فناوری کهگیلویه و بویراحمد، روز پنجشنبه ۷ خردادماه ۱۴۰۵، دومین روز از سفر دکتر محمدنبی شهیکی تاش، معاون فناوری و نوآوری وزارت علوم، تحقیقات و فناوری به استان، با مجموعه‌ای از برنامه‌های عملیاتی و میدانی پیگیری شد.

در این روز، دکتر شهیکی تاش را هیئتی شامل دکتر سید نصراله افتخاری (رئیس پارک علم و فناوری استان)، دکتر توحید فیروزان (مدیرکل دفتر پشتیبانی امور فناوری و نوآوری وزارت عتف)، دکتر جاسب نیکفر (مدیرکل امور مجلس وزارت علوم)، دکتر سید حمداله اکوانی (رئیس بنیاد نخبگان استان)، مهندس سلطانی (کارگزار ترویج معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و کارگزار معاونت فناوری و نوآوری وزارت عتف در امور اعتبار مالیاتی) و نیز جمعی از مدیران پارک علم و فناوری و اساتید دانشگاهی استان همراهی کردند.

برگزاری نشست دانشگاه یاسوج

اولین برنامه این روز، دیدار با رئیس، جمعی از مدیران و اساتید دانشگاه یاسوج بود. این نشست در فضایی صمیمی اما کاری برگزار شد. در این دیدار، ابتدا وضعیت کلی فعالیت‌های حوزه فناوری و نوآوری در دانشگاه یاسوج و همچنین در کل جامعه دانشگاهی استان مورد بررسی قرار گرفت. مباحثی مانند میزان ارتباط پژوهش‌های دانشگاهی با نیازهای صنعت، تعداد طرح‌های فناورانه در دست اجرا، و جایگاه مراکز رشد در فضای دانشگاهی مطرح شد.

یکی از محورهای اصلی که در این نشست بر روی آن تأکید ویژه‌ای صورت گرفت، موضوع فعالسازی مرکز رشد دانشگاه یاسوج بود. توضیح داده شد که فعال بودن چنین مرکزی می‌تواند نقطه عطفی در تبدیل ایده‌های دانشجویی و پژوهشی به محصولات قابل عرضه به بازار باشد. در ادامه، ضرورت هم‌افزایی بین دانشگاه و پارک علم و فناوری استان به عنوان دو بال اصلی توسعه زیست‌بوم نوآوری و اقتصاد دانش‌بنیان در استان کهگیلویه و بویراحمد، بار دیگر مورد تأکید قرار گرفت. این هم‌افزایی می‌تواند از موازی‌کاری جلوگیری کرده و منابع محدود را به طور کارآمدتری به کار گیرد.

بازدید از مرکز رشد جامع پارک علم و فناوری و دیدار با فناوران

پس از پایان نشست دانشگاهی، برنامه اصلی روز با بازدید دکتر شهیکی تاش و هیئت همراه از مرکز رشد جامع پارک علم و فناوری استان (مجموعه نوآوری آزادگان یاسوج) ادامه یافت. جایی که بیش از ۵۰ واحد فناور و دانش‌بنیان محصولات و دستاوردهای خود را ارائه معرفی کردند. در این برنامه، فناوران حاضر در غرفه‌ها و فضاهای کاری، فرصت یافتند تا محصولات و دستاوردهای خود را مستقیماً به معاون وزیر عتف و هیئت همراه معرفی کنند. تنوع محصولات از نمونه‌های اولیه سخت‌افزاری و نرم‌افزاری گرفته تا فرآورده‌های زیستی و صنعتی، فضای پویایی را در مجموعه نوآوری آزادگان ایجاد کرده بود.

دکتر شهیکی تاش در جریان این بازدید، از نزدیک فعالیت‌ها و محصولات فناوران را بررسی کرد و با هر یک از آنان به گفتگو نشست. ایشان پس از پایان بازدید، فعالیت‌های انجام شده توسط پارک علم و فناوری و دستاوردهایی که فناوران به آنها رسیده بودند، کاملاً قابل توجه ارزیابی کرد. از جمله نکاتی که معاون وزیر عتف بر آن تاکید کرد، لزوم حمایت همه‌جانبه از فناوران برای تولید و تجاری‌سازی محصولات فناورانه، خلاق و دانش‌بنیان بود. وی توضیح داد که بدون حمایت مؤثر در مراحل مختلف از ایده تا تولید انبوه، بسیاری از توانمندی‌های موجود به نتیجه نهایی نخواهد رسید.

دکتر شهیکی تاش در ادامه تحلیل خود از وضعیت استان، ظرفیت‌های فناوری موجود در استان و همچنین توانمندی‌های پارک علم و فناوری را یک فرصت ویژه برای توسعه زیست‌بوم نوآوری در منطقه ارزیابی کرد. در همین راستا، بر ضرورت تأمین زیرساخت‌های فعالیتی و همچنین منابع حمایتی مادی و معنوی تأکید نمود. ایشان همچنین در خصوص امکان اجرای پروژه‌های ملی با همکاری فناوران استان صحبت کرد و بر توانمندی بالای فناوران استان در انجام چنین پروژه‌هایی تأکید داشت. این مسئله نشان‌دهنده آن بود که نگاه معاونت وزارت عتف به فناوران استانی، فراتر از حمایت‌های محلی و نگاه به توان آنها در سطح ملی است.

در همین بخش از برنامه، دکتر سید نصراله افتخاری، رئیس پارک علم و فناوری استان، ضمن معرفی دقیق ظرفیت‌های استان در حوزه فناوری، به تشریح نیازهای فناوران و قابلیت‌های آنان برای انجام پروژه‌های ملی پرداخت. وی توضیح داد که فناوران استان نه تنها توانایی تولید محصولات بومی را دارند، بلکه می‌توانند در زنجیره‌های بزرگ ملی نیز مشارکت کنند. دکتر افتخاری در ادامه، چند زیرساخت مهم ایجاد شده در پارک را معرفی کرد. از جمله ایجاد فب لب دیجیتال با همکاری پارک فاوا و حمایت وزارت ارتباطات را تشریح کرد و گفت این مجموعه، بستر مهمی برای رشد فناوری‌های دیجیتال در پارک علم و فناوری استان فراهم آورده است. همچنین به ایجاد استودیوهای تصویری و صوتی برای تولید محتوا اشاره کرد که نقش مؤثری در بازاریابی دیجیتال محصولات دانش‌بنیان دارند. وی به رشد چشمگیر استارتاپ‌ها و شکل‌گیری فضای کار اشتراکی در پارک نیز اشاره نمود و آن را نشانه پویایی اکوسیستم نوآوری استان دانست. همچنین، دکتر افتخاری بر موفقیت پارک در افزایش تعداد شرکت‌های دانش‌بنیان استان با روندی صعودی تأکید کرد و این موفقیت را حاصل تلاش جمعی فناوران و حمایت‌های پارک دانست.

بازدید از کارخانه شرکت دانش‌بنیان فرآوران طبیعت کیان

پایان‌بخش سفر معاون فناوری و نوآوری وزارت عتف به استان، بازدیدی صنعتی و میدانی بود. دکتر شهیکی تاش و هیئت همراه در پایان روز راهی شهرک صنعتی یاسوج شدند و از کارخانه تولیدی شرکت دانش‌بنیان فرآوران طبیعت کیان بازدید کردند.

در این بازدید، دکتر مهر اورنگ قائدی، استاد برجسته شیمی ایران و مؤسس این شرکت، میزبان هیئت بود. وی به تفصیل به تشریح روند فعالیتی شرکت از مرحله تحقیق و توسعه تا تولید صنعتی پرداخت. همچنین دستاوردهای علمی و فناورانه شرکت را معرفی کرد که نشان‌دهنده عمق دانش فنی در این مجموعه بود. دکتر قائدی در ادامه، مسائل و چالش‌های پیش روی شرکت را بدون هیچ پوششی بیان کرد. از جمله دغدغه‌های تأمین مالی، موانع تأمین مواد اولیه تخصصی، مشکلات مرتبط با بازار فروش و همچنین نیازهای حمایتی برای ادامه فعالیت و توسعه خطوط تولید را تشریح نمود.

دکتر شهیکی تاش نیز در پاسخ به این مسائل، ضمن تأکید مجدد بر قابلیت‌های این شرکت به عنوان یک نمونه موفق از تولید دانش‌بنیان صنعتی در استان، بار دیگر بر رویکرد حمایتی وزارت عتف از تولیدات دانش‌بنیان تصریح کرد. ایشان اشاره کرد که حمایت از شرکت‌هایی مانند فرآوران طبیعت کیان، نه تنها به نفع خود آن شرکت، بلکه الگویی برای سایر فناوران و گامی مؤثر در جهت تحقق اقتصاد دانش‌بنیان در سطح ملی است.

به این ترتیب، دومین روز از سفر معاون فناوری و نوآوری وزارت علوم، تحقیقات و فناوری به استان کهگیلویه و بویراحمد، پس از بررسی میدانی وضعیت فناوری در دانشگاه، مراکز رشد و یک واحد صنعتی دانش‌بنیان، با تأکید بر حمایت عملی از فناوران و لزوم تکمیل زیرساخت‌ها به پایان رسید.